HTML

2010.09.20. 11:59 balinti.betyar

Betontorzóba fullad-e a Tópark?

Az Index.hu nagyon átfogó és nagyon részletes cikke a Tópark-projektről.

 

Három éve, 2007 nyarán jelentek meg az első hírek a törökbálinti tó partjára tervezett hatalmas ingatlanfejlesztésről. Nagyjából 140 hektáron épülnek irodák, lakások és kereskedelmi ingatlanok. Vagyis csak épülgetnek – a projekt ismerői és a munkákban korábban részt vevő vállalkozók szerint ugyanis az építkezés lelassult, embereket bocsátottak el, munkákat nem fizettek ki. A beruházó szerint minden rendben van, bár a válság miatt 2009 vége helyett valóban csak 2011 közepére fejezik be a munkák első fázisát.

"A kivitelezői és a tervezői oldalon lényegében leállt az építkezés" – mondta röviden egy ingatlanos, építőipari szakember a törökbálinti Tópark projekt [1]ről. Egy a beruházásban egy ideig részt vett vállalkozó szerint "a teljes műszaki csapatot, mérnököket és tervezőket kirúgták, művezetőből csináltak építésvezetőt". A projekt egy másik korábbi résztvevője azt mondta, hogy a dolgozók egy részétől elvették az autókat, a céget egy kisebb irodába költöztették. Törökbálinton arról is beszélnek, hogy vannak olyan vállalkozók, akiket nem fizettek ki, és hogy a tópart rendbetételén, illetve a betontorzóként a tóra meredő félkész épületeken túl semmilyen eredménye nincs a három éve indult építkezésnek.

t02
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Nagy álmok az aranyháromszögben

A törökbálinti tó partja az ország egyik legértékesebb területe, mondják, bizonyára nem kevés elfogultsággal a helyiek. A területet aranyháromszögként is emlegetik: a településnek ezt az északnyugati, Biatorbággyal határos részét az M0-s, az M1-es és az M7-es autópályák veszik közre, továbbá itt vezet a Budapestet Béccsel összekötő 1-es vasútvonal. Itt kezdett bele még 2007-ben egy 180 hektáros ingatlanon egy 140 hektáros ingatlanfejlesztésbe a Walker and Williams Investment Group Hungary Zrt., amely akkori tervei szerint 2009 utolsó negyedévében adták volna át az első épületeket.

A tervekben irodaházak, lakóparkok és üzlethelyiségek építése mellett nagyszabású infrastrukturális fejlesztések szerepelnek. Saját vasúti megálló, az úgynevezett budai intermodális tömegközlekedési központ, belső buszhálózat, közvetlen autóbuszjárat Ferihegyre és a Déli pályaudvarra és helikopterleszálló is szerepel a Tóparkot bemutató térképen [2]. Ígérik sportpályák, múzeum, bölcsőde, óvoda, de még templom építését is, bár a honlapon [3] lévő információkból nem mindig derül ki, hogy mi mikorra készül el, mi mikortól lesz használható.

A beruházó szerint a projekt különlegessége a Budapest és környéke legnagyobbjaként számon tartott tó, amit egy sétány és futópálya, valamint egy kerékpárút fog övezni, a közvetlen környezetében pedig rendezett, gyönyörű parkok biztosítják a kikapcsolódási lehetőséget. A 140 hektáros fejlesztés építési költsége 1,2 milliárd euró, a teljes beruházási költség ennek duplájára, 2,4 milliárd euróra rúg.

A Világgazdaság egy 2007 júniusi, a projektről szóló egyik első híre szerint „az első, 2009 végére elkészülő ütem során közel 100 000 négyzetméternyi irodát, és valamivel több mint száz lakást épít fel a beruházó, de a későbbi ütemekben lesznek további szolgáltatóegységek, éttermek, kávézók, szabadidős tevékenységre alkalmas létesítmények is – a Walker and Williams Investment Group S. A. Luxembourg (WWIG) érdekeltségébe tartozó – G-Consulting Kft. tervei szerint, a teljes beruházás 1,2 milliárd euróból valósul meg”; utólag ezt az újsághírt úgy pontosították, hogy a tervező a Deutsche Architekt Kft. volt, a G-Consulting nem is tervezéssel foglalkozik. A beruházó céget, a Walker and Williams Investment Group Hungary Zrt.-t az Opten cégtárának adatai szerint 2008 januárjában jegyezték be ötmillió forintos alaptőkével, fő tevékenysége a vagyonkezelés.

t01

 Luxemburg, London, Brit Virgin-szigetek

A magyar WWIG közvetlen vagy közvetett tulajdonosa a kezdetek óta a londoni bejegyzésű, Luxemburgban működő, bár honlapjának [4] tanulsága szerint csak magyarországi befektetésekkel foglalkozó WWIG, de tulajdonosai között Brit Virgin-szigeteki cégek is szerepeltek (egy időben maga a WWIG is Brit Virgin-szigeteki volt). A magyarországi cég a működésének első évében, 2008-ban mintegy 554,9 millió forintos árbevételt ért el, adózás előtti eredménye 5 millió forint volt, 2009-re mindkét mutató kis mértékben változott: árbevétele 529,9 millióra, nyeresége 8,7 millióra.

Nemcsak a pénzügyi mutatók stagnáltak, hanem, úgy tűnik, az építkezés is leállt. Az eredetileg tervezett 2009 végi átadási időpont óta nagyjából háromnegyed év telt el, és még egyetlen épület sem készült el. A laikus szemlélődőnek – aki a projekt honlapján [5] hat, bár nem mindig működő webkamerán [6] is nyomon követheti a munkákatok alakulását – is úgy tűnik, hogy a munkálatok lényegében leálltak. Látható, hogy hatalmas betonépületek állnak szerkezetkészen, ám az is, hogy köztük csak elvétve tűnik fel egy-egy munkás.

"Hatalmas álom volt ez, de annak az üzleti körnek, amelynek sikerült kedvező feltételekkel megszereznie a telket, láthatóan nem sikerült kitalálnia, mit tud vele igazán eredményesen kezdeni" – foglalta össze a tapasztalatait egy, korábban a beruházáson dolgozó vállalkozó. A hírek szerint az építkezés során is változtak a tervek, volt olyan ház, ami már elkészült, amikor meg kellett kezdeni a statikai megerősítését az áttervezés miatt.

toparkt

Csúszás van, de így lesz jó

"A 2009 utolsó negyedéves átadásra vonatkozó eredeti tervet valóban csúsztattuk, de ez nem titok, korábban ezt bejelentettük. A mostani tervek szerint 2011 közepén adunk át nagyjából 76 000 négyzetméternyi irodát, 126 lakást, valamint szolgáltató és kereskedelmi ingatlanokat összesen mintegy 93 ezer négyzetméteren" – mondta megkeresésünkre a Walker and Williams Investment Group S. A. Luxembourg alelnöke. Petrovszky Gábor szerint szó sincs arról, hogy a beruházás leállt volna.

"Ma is több százan dolgoznak a területen" – mondta (később pontosabb számot is kaptunk: beszélgetésünk napján mintegy háromszázan dolgoztak ott). Megjegyezte: egy építkezésen vannak látványos és kevésbé látványos munkafázisok. "Amikor elkezdik szerelni a gépészek a csöveiket, azt senki nem látja, amikor a homlokzatokat elkezdik felrakni, az megint látványos lesz, aztán a belső térben folyó munka ismét nem" – sorolta.

A beruházó cég hangsúlyozta: a problémák ellenére az építkezés jelenleg is folyik. Írásos tájékoztatásuk szerint egyebek mellett már felkerültek az első próbahomlokzatok és burkolatok, a liftek szerelése most indul, és folytatódnak az épületen belüli egyéb munkák is. A WWIG közölte: várhatóan jövőre kezdődik a beruházás második fázisa, amikor egy 89 ezer négyzetméter bérbeadható területű bevásárló- és szórakoztatóközpontot kezdenek építeni.

A teljes 140 hektárt 2020-ig tervezik beépíteni, az irodapark építése a WWIG számításai szerint mintegy 10 000 munkahelyet teremt, majd az első ütem megnyitását követően további 3000 munkahelyet biztosít a projekt. A jövőre induló Shopping Mall-beruházáson tizenkétezren dolgozhatnak majd, a beruházás félmilliárdos helyiadó-bevételt jelent, a nyitást követően pedig 4-5000 főnek adnak munkát.

A 2008 végén kirobbant pénzpiaci krízis és az abból fakadó világgazdaság recesszió "minket sem, a finanszírozó Eurohypo bankot sem hagyta érintetlenül. Voltak gondjaink, de most már nincsenek, az első nagy megrázkódtatás megvolt" – fogalmazott az alelnök. A cég szerint valamilyen szinten még jól is jött a válság és az ebből fakadó csúszás. A válság miatt ugyanis az elmúlt években – épp a finanszírozási problémák miatt – számos építkezés leállt. Így abban az évben, amikor az ő 76 000 négyzetméterük elkészül, kevés új irodát adnak át Budapesten és a térségében, ami megkönnyíti a bérbeadást.

"2012 még szebb év lesz ebből a szempontból" – mondta Petrovszky, aki szerint a már szerződött bérlőik – a honlap szerint az irodák 47, a lakások 29 százalékát már bérbe adták – "óriási diszkontot kaptak azért, hogy 2-3 évvel korábban aláírtak", viszont ennek fejében tisztában vannak azzal, hogy ilyen csúszások közbejöhetnek. Bár egyes potenciális bérlők emiatt mondtak fel megállapodásokat, új bérlőik is vannak.

t04

Voltak problémák

Arra a felvetésünkre, hogy az építkezés egyes közreműködőit, alvállalkozóit nem fizették ki, illetve bocsátottak el embereket, Petrovszky azt mondta: valóban küldtek el embereket, de "ők a tervezők voltak, és azért történt, mert az ő munkájuk véget ért". Az alvállalkozókkal kapcsolatos ügyekről viszont nem beszélt, mondván: a WWIG a beruházó, míg az építkezés generálkivitelezője egy másik cég, a Deutsche General Bau (DGB) Építőipari és Tervező Kft., így az tartja a kapcsolatot az alvállalkozókkal.

Petrovszky azt mondta, nem tud arról, hogy milyen problémák voltak a kivitelező és az alvállalkozók között, és arról sem, volt-e ki nem fizetett, de elvégzett munka. Problémákról viszont tudott, mint mondta, van olyan épület, amiről egy próbamérésen derült ki, hogy nincs beleépítve annyi anyag, mint amennyinek a tervek és a szerződés szerint benne kellett volna lennie, így volt olyan födém, ami nem bírta el az előírt terhelést.

Független is, nem is

A tavalyelőtti 1,7 milliárdos árbevételét tavaly csaknem 8 milliárd forintra feltornázó DGB Kft. ma már jogilag valóban független a WWIG-csoporttól, egy azonos nevű holdingcégen keresztül a berlini DGBG Invest GmbH érdekeltségébe tartozik. Azonban egy rövid ideig, 2007 őszétől 2008 áprilisáig az akkor éppen Brit-Virgin szigeteki bejegyzésű Walker and Williams Investment Group Limited volt a tulajdonosa.

Több jel is arra utal azonban, hogy a beruházó és a kivitelező között  változatlanul szoros a kapcsolat. Erre utalnak az azonos kezdetű mobiltelefonszámok, de az is figyelemre méltó, hogy a DGB Holding Zrt. vezérigazgatójának, Thomas Martinnak a saját építőipari vállalkozása a WWIG Hungaryval megegyező címen van bejegyezve. Ugyanitt van több WWIG-érdekeltségű cég székhelye, valamint azé a DGB-tulajdonú Bia-Projekt Ingatlanforgalmazó Zrt.-é is, amit korábban a Tópark-projekt központi cégeként emlegettek [7], és aminek fb-elnöke egy időben Kuncze Gábor, vezetője egy korábbi államtitkár, Pimper Richárd volt.

A Bia-Projekt mostani vezérigazgatója az a Gara László, aki egyben a generálkivitelező DGB Kft.-nek is az egyik ügyvezetője. Ő kérdésünkre, mint fogalmazott, "kategorikusan visszautasítja", hogy ne fizetnének rendesen és rendszeresen. "Generálisan nem jellemző, hogy megállna a már befogadott számlák kifizetése, ha ilyen történik, annak konkrét oka van, felülvizsgálatra kerülhet a munka szavatossági vizsgálatok miatt" – mondta Gara László.

A generálkivitelező ügyvezető igazgatója szerint az a legnagyobb probléma, hogy az építőipar általánosan ismert helyzete miatt nagyon sok cég önköltségi áron, piaci ár alatt vállalja a munkát. Ezután jönnek az elvégzett munkával vagy a beépített anyaggal kapcsolatos minőségi kifogások, márpedig ők csak akkor fizetnek, ha egy munka hiba- és hiánymentes. A Tópark építése ezzel együtt a tervek szerint halad, "nem vagyunk kötbérterhes határidőcsúszásban az építőipari munkákat nagyon megnehezítő idei extrém időjárás ellenére sem" – állítja a DG Bau vezetője.

„Ez a munka ugyanolyan tempóban folyik, mint minden más ekkora projekt” – reagált a beruházás esetleges leállásával kapcsolatos felvetésünkre. Be van állványozva az épület a belső, passzázs felőli részen, „zárjuk a házat, a múlt héten több mint nyolcszáz ablak érkezett, készülünk a télre” – sorolta, megjegyezve azt, amit Petrvoszky Gábor is mondott, hogy egyes építési fázisok egyszerűen nem látványosak, míg mások majd ismét azok lesznek.

Szólj hozzá!

Címkék: törökbálint tópark


A bejegyzés trackback címe:

https://torokbalint.blog.hu/api/trackback/id/tr22309645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása