HTML

életképek Budapest határában

Törökbálint egy település Budapest határában. Ennek minden előnyével és hátrányával.

Facebook

Linkblog

2010.10.20. 13:13 balinti.betyar

RÉGÉSZETI ÁSATÁS A TÜKÖRHEGYEN


A tükörhegyi feltárás illeszkedik abba a sorba, amelynek köszönhetően az utóbbi években egyre több részlet vált megismerhetővé az Árpád-kori Törökbálintból - mondta a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának (PMMI) régésze.

Kovács Ágnes kifejtette, hogy a két hónapos munka eredményeként tipikus Árpád-kori falurészlet tárult fel, amelyben a három ház mellett gödröket, kemencéket, döngölt agyagpadlórészletet, cserepeket, valamint vaskést, őrlőkövet és vasból készült sarlót találtak, de előkerültek "újrahasznosított" római kori kövek is, mert "őseink szívesen települtek római kori romok mellé, az ott talált köveket pedig felhasználták saját épületeikhez".

A szakember elmondta, hogy három évvel ezelőtt már végeztek ásatásokat Törökbálinton az Égett-völgyben, akkor az Árpád-kori házak mellett templomot és körülötte elhelyezkedő temetőt bontottak ki. A most befejeződött feltárás pontos dokumentációja után a területet visszaadják a tulajdonosnak, a leletek pedig a feldolgozás után raktárba kerülnek - jegyezte meg.

(mti)

Szólj hozzá!

Címkék: törökbálint ásatás régész tükörhegy


A bejegyzés trackback címe:

https://torokbalint.blog.hu/api/trackback/id/tr792385852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása